Aktualności Zmiany kadrowe

Astra Zeneca: Jarek Oleszczuk odchodzi ze stanowiska prezesa

jarek oleszczuk

Tylko do końca marca Jarek Oleszczuk pełnił funkcję prezesa zarządu w firmie farmaceutycznej AstraZeneca Pharma Poland. Informację o zakończeniu współpracy potwierdziła zarówno firma, jak i Oleszczuk na swoim profilu na LinkedIn.

Oleszczuk podwoił biznes AstraZeneca

Jarek Oleszczuk z AstraZeneca związany był przez ostatnie cztery lata. W tym czasie, zatrudnienie w polskim oddziale spółki wzrosło z 500 do 1,8 tys. osób. Spółka wprowadziła również do refundacji rekordową liczbę leków w zakresie onkologii, leczenia astmy i cukrzycy, podwajając swój biznes.

Wcześniej Oleszczuk związany był między innymi z Novartis, gdzie pełnił funkcje szefa operacji komercyjnych i dyrektora działu leków innowacyjnych w Polsce, a także kierował oddziałem spółki w krajach bałtyckich. Był również dyrektorem generalnym Abbott Polska oraz dyrektorem generalnym AbbVie najpierw w Polsce, a później w Belgii i Luksemburgu.

Jednocześnie, wraz z końcem marca Oleszczuk przestał pełnić funkcję członka Rady Nadzorczej w stowarzyszeniu Infarma.

Koncentracja na life science

Teraz Oleszczuk zamierza zaangażować się w działalność z zakresu life science. Jest współzałożycielem spółki biotechnologicznej Axcend Health, której celem jest wspieranie nowych odkryć w biotechnologii i technologiach medycznych. Ma to zapewnić m.in. poprzez zapewnianie naukowcom i wynalazcom finansowania i strategicznego wsparcia na początkowym etapie rozwoju, zapewnienie dostępu do powierzchni laboratoryjnych czy też wsparcie w nawiązywaniu współpracy z uniwersytetami i instytucjami badawczymi.

Jest również członkiem Rady Naukowej spółki Orphinic Scientific, której działalność koncentruje się wokół leków sierocych (późna faza przedkliniczna oraz fazy I i II badań klinicznych).

Zdjęcie: Jarek Oleszczuk Twitter.